Dla tego dziecka sanie Świętego Mikołaja są już zapakowane. 17.Chłopiec 9 lat marzy o zajęciach z robotyki i piłki nożnej

W swoim dopiero dziewięcioletnim życiu Igor przeżył już wiele przykrości i krzywd. Serce chłopca tęskni za rodzicami, którzy niesprawiedliwie trafili do więzienia za odwagę mówienia o wolności i demokracji. W ciężkich chwilach, kiedy marzenie o ich powrocie wydaje się nierealne, Igor szuka ukojenia w dwóch swoich wielkich pasjach – robotyce i piłce nożnej.

Robotyka staje się dla Igora nie tylko formą zabawy, ale także sposobem na kreowanie nowych światów i rozwojem swojej kreatywności. Poprzez składanie i programowanie robotów, chłopiec czuje się jak magik, który ożywia przedmioty i daje im życie. Ta nauka pozwala mu zająć umysł i odciągnąć go od smutku związanego z poświęceniem rodziców dla idei, które stały się ich przyczyną kłopotów.

Niemniej jednak, piłka nożna to druga wielka pasja Igora. Zespołowy sport daje mu okazję do integracji z rówieśnikami i wspólnego budowania czegoś większego. Na boisku chłopiec może zapomnieć o swoich smutkach i zatopić się w dynamicznej rywalizacji. Cieszą go nie tylko zdobywane bramki, ale także atmosfera wzajemnego wsparcia i przyjaźni, które panują wśród drużyny.

Marzenia o powrocie rodziców są dla Igora jak iskierka nadziei, która nie gaśnie mimo trudności. Wierzy, że prędzej czy później sprawiedliwość zwycięży, a rodzina będzie znowu razem. W międzyczasie jednak, młody chłopiec pozostaje niezłomny i nie pozwala, aby przeciwności losu zatraciły jego radość i determinację.

Przez zaangażowanie w robotykę i piłkę nożną, Igor uczy się istotnych życiowych wartości, jak wytrwałość, team-building i samorealizacja. Te umiejętności będą nie tylko służyły mu teraz, ale także w przyszłości, kiedy odnajdzie własną drogę w życiu i postara się o spełnienie marzeń rodziców, którzy tak bardzo w niego wierzą.