Bezpieczny powrót do szkoły 2014

ZMIANA:
NAJBLIŻSZE ZAJĘCIA:”BEZPIECZNY POWRÓT DO SZKOŁY” ODBĘDĄ SIĘ W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 84 W WARSZAWIE UL. RADZYMIŃSKA 227

Zapraszamy na niecodzienne wydarzenie, na którym nie może zabraknąć Twojego dziecka. Powrót do szkoły bywa trudny. Chcemy, aby podczas tych spotkań Twoje dziecko zmierzyło się z samym sobą, nabyło pewności siebie. Nadrzędnym celem tych spotkań jest jednak zrozumienie zasad bezpieczeństwa w każdej sytuacji, zarówno w szkole, na podwórku, ale również w domu.

Spotkanie będzie złożone z dwóch programów:

1. Program Ultimate Krav Maga (UKM) dla dzieci ( Kadeci) i młodzieży ( Rekruci) to przekrojowy, ogólnorozwojowy, dynamiczny trening realistycznej samoobrony. Motywuje do podnoszenia poziomu sprawności ciała i pozwala wykształcić cechy, umiejętności i kompetencje społeczne, które pomogą w codziennym życiu. Pozytywne nastawienie, siła, pewność siebie, a zarazem skromność i dyscyplina uczynią z Waszych dzieci zwycięzców nie tylko na treningu, ale przede wszystkim w życiu. Naszym celem jest pomóc dzieciom stać się bardziej dojrzałymi, szczęśliwymi i pełnymi osobami, prawdziwymi zwycięzcami. Szacunek i koncentracja, sportowe zachowanie i praca zespołowa, trzeźwa ocena rzeczywistości i zdrowy rozsądek – to elementy, na które szczególny nacisk kładzie UKM.

Instruktorzy UKM nauczą Twoje dziecko jak ważne jest zachowanie zasad bezpieczeństwa, dbałość o ciało i jego kondycję, wzbogacanie możliwości umysłowych, budowanie silnego charakteru i pozytywne nastawienie. Nauczą je wyznaczania zdań, strategii motywacji, sposobów radzenia sobie ze stresem w szkole, przełamywania wstydu i budowania poczucia własnej wartości. Twoje dziecko będzie się dobrze bawiło i wiele się nauczy.

2. Masz tylko 4 minuty, aby uratować życie- praktyczne zasady pierwszej pomocy.

Pierwsza pomoc dla dzieci i młodzieży, to program opracowany na bazie doświadczeń w realizacji zajęć w szkołach i przedszkolach. Dynamiczny, intensywny bardzo praktyczny kurs realizowany przez doświadczonych instruktorów – ratowników medycznych, którzy na co dzień pracują w jednostkach Państwowego Ratownictwa Medycznego. Każdy ma obowiązek udzielania pierwszej pomocy, a im wcześniej rozpoczniemy edukację w tym zakresie, tym więcej osób mamy szansę uratować. Dzieci i młodzież chętniej niż dorośli reagują w sytuacjach bezpośredniego zagrożenia życia i zdrowia, gdyż nauczone prostych zachowań nie boją się reagować. Instruktorzy aszmed.pl nauczą Twoje dziecko jak prawidłowo rozpoznać człowieka w stanie zagrożenia życia, wezwać pomoc i rozpocząć działania ratownicze.

Instruktorzy Pierwszej Pomocy przekażą Twojemu dziecku: że kluczowym elementem w ratownictwie jest BEZPIECZEŃSTWO. Ratownicy kładą ogromny nacisk na rozpoznawanie zagrożeń i unikanie sytuacji niebezpiecznych. Kolejnym elementem szkolenia jest prawidłowe wzywanie pomocy. Nauka numerów alarmowych i właściwej rozmowy z dyspozytorem. Edukacja w zakresie ważności numerów alarmowych i podkreślenie, że nie służą one do zabawy. Następnie młodzi kursanci posiądą umiejętności z zakresu oceny przytomności, oddechu i resuscytacji krążeniowo-oddechowej. Ostatnim ćwiczonym elementem jest układanie nieprzytomnej osoby w pozycji bezpiecznej.

Z takimi umiejętnościami dzieci i młodzież mogą świecić przykładem troski o bezpieczeństwo i odpowiedzialność za innych.

Terminy:  7.09, 14.09, 21.09, 28.09

Wstęp dla dzieci i młodzieży jest bezpłatny.

Harmonogram spotkań:

10:00-11:00-  Program Ultimate Krav Maga dla dzieci UKM Kadeci ( 6-12 lat) i młodzieży UKM Rekruci (12-16 lat)

11:00-12:00-  Program Ultimate Krav Maga dla dzieci UKM Kadeci ( 6-12 lat) i młodzieży UKM Rekruci (12-16 lat)

12:00- 13.30- Pierwsza Pomoc to tylko hasło? Nie! Jej znajomość może uratować życie Tobie lub Twoim Bliskim.

Partnerzy spotkań:

logo_fa-550x310asz3a4f58d4589c1691ca