„Powiedz o TYM komuś” 25.11.2021 konferencja on-line

Co trzecia kobieta doświadczyła w swoim życiu przemocy. Przemoc istnieje w każdym społeczeństwie, w każdej warstwie społecznej, bez względu na majętność, wykształcenie, płeć czy religię. Przemoc karmi się milczeniem. Potrzeba edukacji i odwagi by zareagować, powiedzieć przemocy STOP, powiedzieć komuś o TYM, czego się doświadcza.

Trzeba nagłaśniać problem przemocy aby ja zatrzymać. Dlatego, w dniu 25 listopada, po raz kolejny, organizujemy konferencję „Powiedz o TYM komuś #przemocwobeckobiet”. Wpisze się ona, w rozpoczynającą się tego dnia, Międzynarodową Kampanię 16 Dni działań Przeciwko Przemocy ze względu na płeć.

Program konferencji

9.30- 9.40 powitanie Agnieszka Tobota/ Fundacja A.R.T., Magdalena Rogalska/ OPS Marki Kusarek, Mariusz Kędzierski/ Fundacja A.R.T.

9.40- 10.20 dr Iwona Zielińska Poćwiardówka „Prewencja i pomoc migrantkom doświadczającym przemocy. Wnioski z Wielkiej Brytanii”

Wielka Brytania jest krajem, którego rząd wiele lat temu, uznał problem przemocy domowej za kluczowy dla systemu zdrowia publicznego. Podjęto szereg działań mających na celu zmniejszenie skali przemocy, prewencję
i edukację. Wypracowane zostały także specjalne metody pracy z migrantkami doświadczającymi przemocy w Anglii. Opowiem o nich podczas wystąpienia oraz wskażę na te działania i dobre praktyki, które mogą być pomocne we wspieraniu migrantek w Polsce.

10.20-11.00 mec Grzegorz Wrona „Kobieta doświadczająca przemocy na sali sądowej”

Procedury obowiązujące na sali sądowej (zarówno w procedurze karnej, cywilnej jak i administracyjnej) przyznają szereg uprawnień ale również zobowiązują do udziału w czynnościach, których przebieg dla osób doznających przemocy może narazić je na wtórną wiktymiazację. Jak zminimalizować stres? Jak umiejętnie skorzystać z przysługujących praw? W jaki sposób poruszać się w gąszczu proceduralnych zawiłości? Podczas Konferencji podjęta zostanie próba odpowiedzi na te wszystkie pytania.

11.00- 11.40 Przerwa kawowa

11.40- 12.20 lek. psychiatra Jakub Garbacki- „Medyczne i psychologiczne skutki przemocy”

12.20- 13.20 dr Bogdan Lach „Przemoc domowa a strategie stosowane przez ofiary i sprawców przemocy”

13.20- 14.00 Lunch

14.00- 15.40 dr Elżbieta Zubrzycka „Rodzina w kryzysie – jak pomóc dziecku.”

Możesz regularnie wspierać Potrzebujących. Twoje regularne wpłaty pozwalają zachować ciągłość projektu. Wpłać.

Konferencja realizowana jest w ramach 3-letniego projektu „Powiedz o TYM komuś #sztuka życia, sfinansowana ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.